Festivalul Holi

Festivalul Holi este un frumos festival al primăverii sărbătorit de hinduși și sikh, găzduit îndosebi în IndiaNepalSri Lanka, dar și în diaspora indiană (SurinamGuyanaAfrica de SudTrinidadRegatul UnitStatele UniteMauritius și Fiji). Un adevărat spectacol al străzii, care poate să dureze până la 16 zile, acesta atrage din ce în ce mai mulți turiști în regiunea Baj, regiunea cu cele mai însemnate evenimente ale festivalului, care de altfel îi marchează unicitatea sa, toate fiind închinate zeului Krishna.

Principala zi de Holi, denumită și Dhuli Vandana în sanscrită, precum și DhulhetiDhulandi sau Dhulendi, este o explozie de culori, un război al pulberilor colorate, oamenii aruncând între ei cu prafuri colorate și apă în nunațele curcubeului.

Principalele ingrediente ale sărbătorii sunt Abir și Gulal, în toate culorile posibile. Urmează stropirea cu apă colorată din pichkari. Apa colorată se pregătește cu flori de Tesu, care se culeg din copaci, se usucă la soare și se pisează, după care se amestecă cu apă pentru a produce o apă colorată în galben-portocaliu. Un alt element tradițional de Holi, astăzi mai rar, este o pulbere roșie conținută în globuri de Lakh, care se sparg brusc și răspândesc praful.

Bătălia care aduce zâmbete.

V-ar plăcea să participați la un astfel de festival?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s